Trainster Janine Buikema

← Terug naar overzicht

Als laatste van  de trainers, vertelt Janine iets meer over zichzelf.
Velen van jullie zullen mij wel kennen, sommigen misschien niet. Mijn naam is Janine Buikema en ik geef op de donderdag training in het Erf.

Zelf speel ik al van jongs af aan badminton, inmiddels al ruim 30 jaar. Ik ben aangestoken door mijn vader, ik ging met hem vaak mee naar de sporthal om te kijken naar de sport die hij zo leuk vond om te doen. Ik kon niet wachten tot ik oud genoeg was om het zelf te gaan proberen. En met alle gevolgen van dien, want ik speel dus nog steeds.

Mijn jeugdopleiding heb ik doorlopen bij De Racketeers in Emmen. Met een stuk of 15 kinderen trainden we twee keer in de week bij de vereniging. Daarnaast ging ik één keer in de week naar de districtsselectie. Met z’n allen speelden we competitie en liepen we de toernooien af, een tijd waar ik met veel plezier aan terug denk.

Toen ik wiskunde ging studeren in Groningen ben ik overgestapt naar BC Assen. Daar speelde ik competitie op landelijk niveau (bondscompetitie). Nadat ik een blessure opliep aan mijn arm, zag het er naar uit dat ik zou moeten stoppen met badmintonnen. Dat was het moment dat ik een trainersopleiding ben gaan volgen (en met succes). Een leven zonder badminton kon ik mij op dat moment absoluut niet voorstellen. Bij BC Assen ben ik begonnen met het geven van jeugdtrainingen.

Na mijn studentenperiode ben ik gaan werken. Door de verschillende banen die ik de eerste jaren had, heb ik ook bij verschillende badmintonverenigingen gespeeld (waaronder bij Bahosa in Hoogezand en Iduna in Utrecht). Op dit moment badminton ik in Zwolle bij ZBC, daar speel ik ook competitie (4e divisie landelijk).

Wat ik zo leuk aan het spelletje vind? De kunst is om de zwakke plekken van je tegenstander te ontdekken en om daar gebruik van te maken. Op die manier probeer je de winst naar je hand te zetten. Soms gaat dat goed en soms niet, je tegenstander doet immers hetzelfde bij jou. Elke wedstrijd of partij is daardoor weer anders.

Inmiddels geef ik alweer een aantal jaren training aan de jeugd van de Meppeler Meppers. Ik hoop daarmee een stuk van mijn ervaring over te kunnen brengen op anderen, zodat zij net zoveel plezier aan de sport beleven als ik altijd heb gedaan en nog steeds doe. Want op welk niveau je ook badmintont, het blijft een erg verslavend spelletje!

Janine Buikema