Historie

De historie van de Meppers gaat terug tot het oprichtingsjaar 1970 (15 april). Twee groepen van badmintonners die in Meppel al een tijd actief waren (groepje “Meppeler Meppers” en groep dat formele competitiecontacten had met de Nederlandse Badminton Bond en met de gemeente voor huur van sporthallen) richtten samen de Meppeler Meppers op.

De Meppers zijn met name tot in de jaren negentig toonaangevend geweest in het Noorden van Nederland met veel actieve teams in de bondscompetitie (oa op hoog landelijk niveau) en met aansprekende (internationale) toernooien. Eind negentiger jaren nam het aantal senioren teams af en werd er opnieuw extra aandacht geschonken aan jeugd om weer veel jeugdteams te laten meedoen aan de competitie. In die periode nam het enthousiasme voor de Dorpencompetitie (DUC) steeds grotere vormen aan.

Het ontstaan van badminton
Badminton is één van de oudste sporten en kent een eeuwenoude geschiedenis. Er zijn voorbeelden van een soortgelijk spel bij de Inca’s en bij de Azteken in Mexico. Maar ook zo’n 2000 jaar geleden werden er in de oude culturen in Oost Azië, eerst in China en later ook in Japan een vergelijkbaar spel gespeeld. Bij de Chinezen werden geldstukken, waaraan kippenveren bevestigd waren, naar elkaar geslagen. In het jaar 16 had dit spel in China een grote populariteit. Tekeningen in holen in India, waarop een soort badminton te zien is, worden op 2000 jaar geschat. In overgebleven geschriften werd een spel beschreven waarbij men een vliegend voorwerp naar elkaar sloeg. Dit vliegend voorwerp bestond uit een gewicht of een vrucht waaraan veren bevestigd waren. Als slaginstrument werden handen en voeten gebruikt. Ook werd het rond die tijd in het oude Griekenland gespeeld.

Algemeen wordt aangenomen dat India de bakermat is van het badminton omdat daar het spel poona werd beoefend. Waarschijnlijk genoemd naar de stad Poona (het huidige Puna) dat ongeveer 50 km van Bombay ligt.