Trainster Eeke Nijdam

← Terug naar overzicht

Sinds kort geeft Eeke Nijdam training aan de eerste donderdaggroep. Als vereniging hadden we haar al leren kennen tijdens onze clubdag in mei waar zij de speedbadminton clinic gaf. Hieronder haar introductie. Volgende keer trainer Erik van Klinken aan het woord.

Hoi allemaal,

Mijn naam is Eeke. Ik woon in Drachten en ben nu 28 jaar oud. Ik zal wat vertellen over wie ik ben, wat ik doe, waar ik vandaan kom en wat je kunt verwachten in de trainingen.

Ik ben geboren in Haarlem en heb bijna 14 jaar in Hoogezand gewoond (rechts van Groningen). Daarna ben ik naar Zwolle verhuisd waar ik het VWO heb afgerond en daarna mijn studie Werktuigbouwkunde & Industrieel Ontwerpen. Tijdens mijn studie besloot ik om ook badmintontrainer te worden. Ik ben trainer sinds 2001/2002. Sinds een jaar geef ik ook speedbadminton instructies.

Ik ben begonnen met badminton toen ik nog in Hoogezand woonde bij Bahosa. Toen ik in Zwolle ging wonen, ben ik bij de jeugd van BC Hanze ’83 terecht gekomen en daar ben ik ook begonnen met competitie spelen. Op mijn 17e ben ik naar de senioren gegaan en uiteindelijk ben ik bij En Blok in Ommen gaan spelen. Ik gaf toen nog wel training bij BC Hanze ’83.

Na mijn studie heb ik vrijwilligerswerk in het buitenland gedaan. Eerst twee maanden in Noorwegen (Øyjord, bij Narvik) en daarna ruim anderhalf jaar in Frankrijk (Taizé, redelijk dicht bij Cluny & Mâcon).

Toen ik weer terug in Nederland was, ben ik weer in Zwolle gaan wonen. Het lukte me niet meteen om een club te vinden waar ik weer competitie kon spelen. Wel had ik vrij snel een club gevonden waar ik trainer werd: SVI (in Zwolle).  Verder heb ik ook training gegeven in Heino (bij BC Hoogerheyne) en Badminton ’80 Wezep. Op dit moment speel ik bij BC Drachten.

Ik heb eerst bij een ingenieursbureau (Irmato) in Arnhem gewerkt, maar inmiddels werk ik alweer een aantal jaar bij Philips (eerst in Hoogeveen en sinds vorig jaar in Drachten). Ik werk daar als “product development engineer” (= productontwerper) op de afdeling “Kitchen Appliances” waar ik me vooral bezighoud met het (her)ontwerpen van waterkokers, koffiezetapparaten, broodroosters, grills, stomers en andere keukenapparaten. Ik houd me onder andere bezig met nieuwe functies, nieuwe onderdelen en nieuwe ontwerpen voor deze apparaten.

In mijn trainingen probeer ik altijd in te spelen op de wensen van de groep, de individuele sterke en zwakke punten van elke speler binnen deze groep en zaken die nuttig kunnen zijn voor de hele groep. Ik probeer altijd een balans te vinden tussen techniek en tactiek, tussen serieus en leuk, tussen willen en moeten, … Als je dus zelf iets hebt, laat het dan aan me weten, dan neem ik het mee in één van de volgende trainingen.

Ik vind het belangrijk dat iedereen plezier heeft in het badmintonnen; dat komt voor mij op de eerste plaats. Dat betekent ook dat je nooit iets zult moeten, maar altijd zult mogen doen in mijn trainingen. Als je ergens niet aan mee wilt of kunt doen, ga ik er wel vanuit dat je dat zelf aangeeft.

Naast badminton heb ik nog vele andere hobby’s zoals lezen en fietsen, maar mijn grootste hobby blijft toch muziek. Ik speel veel blokfluit en dwarsfluit, maar ook wel gitaar, keyboard, klarinet en viool. Blokfluiten doe ik al erg lang en ik speel dan ook alle maten die er zijn (sopranino, sopraan, alt, tenor en bas).

Eeke Nijdam