Meppeler Courant interviewt Hans over 50 jaar Meppeler Meppers

← Terug naar overzicht

Woensdag 15 april: Badmintonclub Meppeler Meppers bestaat precies 50 jaar.
Het artikel hieronder verscheen in de Meppeler Courant.

Jubileumactiviteiten 50-jarig Meppeler Meppers zijn noodgedwongen verplaatst

Meppel – Dat zo goed als alle sportverenigingen al enige weken niet meer actief zijn, betekent vaak ook dat geplande activiteiten geen doorgang kunnen vinden. Op zich is dat niet zo erg, maar wanneer je allerlei jubileumactiviteiten op de rol hebt staan, dan komt het toch wel even binnen. Dat geldt ook voor badmintonvereniging Meppeler Meppers, die deze week precies vijftig jaar bestaat.

Het grote jubileumfeest – met een bezoek aan een pretpark voor de jeugdleden, een reünie, buffet en feestavond – dat morgenavond zou plaatsvinden, is naar een nog nader te bepalen datum verplaatst. Voorzitter Hans Musch hoopt dat het feest dit najaar alsnog kan doorgaan: „We wachten het maar rustig af. Daar hebben we zelf geen invloed op. Van de geplande activiteiten staat op dit moment alleen een beachbadmintontoernooi in juni nog op het programma, en ons jeugdkamp een weekend later. Het is erg jammer dat ons dit nu treft, maar het is niet anders. We hebben al veel tijd in het jubileum gestoken, maar financieel gezien valt het gelukkig wel mee.”

Doordat de jubileumactiviteiten over een deel van dit jaar verspreid zijn, is er ook al een paar activiteiten achter de rug. In januari hield de Meppeler vereniging een groots opgezet en goed bezet toernooi in sporthal Koedijkslanden, met daarbij wat festiviteiten. In februari was er een jeugdtoernooi en werd ook nog eens ‘de vrijwilliger van het jaar’ bekendgemaakt. „Dat is ieder jaar toch wel een dingetje”, vertelt Musch. „In tegenstelling tot allerlei andere zaken binnen onze vereniging ben ik degene die het bij deze verkiezing voor het zeggen heeft, ha ha. Verder is er dus niemand die weet wie het wordt. Deze keer had ik voor Esmé Westenbrink-Piso gekozen. En nee, dat is dus niet democratisch, maar het maakt het er wel spannender op.”

Clinic

Een andere jubileumactiviteit kon nog nét worden gehouden vóórdat alle sport stil kwam te liggen. „Op donderdag 12 maart was er een clinic die door Imke van der Aar, lid van het Nederlands badmintonteam, werd verzorgd. „Dat was voor alle leden. En ik zeg niets te veel door te stellen dat deze clinic goed in de smaak viel.”

Natuurlijk is er rond een jubileum méér te melden dan alleen de verschillende activiteiten die worden gehouden. Wat te denken van een stukje geschiedenis van Meppeler Meppers, de vereniging die in 1970 het licht zag. Zij ontstond door een samenvoeging van twee andere verenigingen. De groei van ‘de Meppers’ zette zich snel in en er was zelfs een ledenstop noodzakelijk. „Dat kwam doordat we veel te weinig ruimte hadden. We trainden alleen wat uren in sporthal Het Vledder. Toen we later naar sporthal Koedijkslanden verhuisden, kregen we meer uren en groeide het aantal leden tot boven de driehonderd. Voor een badmintonvereniging is dat veel. We waren toen een van de grotere verenigingen in het Noorden.”

Heel fanatiek

Dat grote aantal leden betekende ook dat er op een heel aardig niveau werd gebadmintond. „We draaiden met een aantal leden op landelijk niveau mee. Een deel was daar ook heel fanatiek mee bezig. Dat waren onze gloriejaren, kun je wel zeggen. Later werd het allemaal wat minder. Het aantal leden daalde en ook het niveau ging naar beneden. We daalden af naar zo’n honderd leden, nu een jaar of tien, twaalf geleden. Het aantal leden schommelt ook nu nog steeds om die honderd en daar zijn we best tevreden mee.”

Naast het aanbieden van trainingsuren steekt de vereniging de nodige tijd in het organiseren van toernooien. Die zijn vooral voor de jeugd bestemd en Musch weet dat die niet alleen van de eigen vereniging afkomstig zijn: „Nee, beslist niet. Dan moet je toch echt denken aan jeugdspelers uit de vijf noordelijke provincies. Ook organiseren we een toernooi voor de beginnende jeugd, zodat ook die zich bij de vereniging betrokken voelt.”

Spelend lid

Zelf is de voorzitter spelend lid. „Ik loop al een jaar of vijfentwintig mee, denk ik. De laatste tien jaar als voorzitter, maar het spel zelf boeit me ook altijd nog en daarom sta ik zelf ook regelmatig in de sporthal. Dat wil ik graag nog wel wat jaren volhouden. Maar daar komt natuurlijk in deze tijd ook weinig van. Ik hoop dat we, ondanks alles, toch nog een leuk vervolg aan ons jubileumjaar kunnen geven. Als vereniging zijn we daar nu wel helemaal klaar voor”, aldus Hans Musch.

Door: Lo Dijkstra