John Fikenscher – Hoofdtrainer

← Terug naar overzicht

Onze nieuwe hoofdtrainer John Fikenscher stelt zich voor. In mei hebben wij hem aangetrokken als hoofdtrainer. Hij wil samen met ons de vereniging weer op de kaart zetten en dat begint met uitdagende trainingen.

Wie hem aan het werk heeft gezien, heeft gemerkt dat het pittige en intensieve trainingen zijn. Hij verlangt veel van de spelers maar die krijgen er dan ook een kwalitatieve goede training voor terug. Hij heeft zijn sporen verdiend in de internationale badminton-trainerswereld. Zijn aanpak viel mij op toen ik zag hoe “iemand” een aantal spelers goed doordacht en gericht instrueerde bij de Knight Trainer (shuttlekanon) afgelopen clubdag. Ik wist toen nog niet dat dat dé John Fikenscher was…
Naast het trainen van de spelers en ook het coachen van de spelers tijdens de competitiewedstrijden en toernooien, zal hij ook onze trainers en assistent-trainers begeleiden. Dit om zodoende met hetzelfde trainingsprogramma en dezelfde trainingsopzet en -aanpak het beoogde doel te bereiken.
Ik wou echt dat ìk vroeger zo’n trainer had gehad. Misschien moet je even aan hem wennen, maar dan heb je ook wat!

Hieronder stelt hij zich voor (en hij begint met een flinke volzin waarin hij aangeeft wat hij als zijn doel ziet bij de Meppers).

Herman Rozema

John Fikenscher:

Mijn missie bij de Meppeler Meppers zie ik als volgt: Het dmv een helder meerjaren plan gezamenlijk werken aan het sterker positioneren van BCMM binnen de regionale badmintonsport, met als uiteindelijk doel om zich ook daarbuiten te kunnen profileren. Dit alles te bewerkstelligen door met vernieuwende methodieken de BCMM (jeugd)leden badmintonvaardigheden aan te leren, waardoor op de langere termijn voldoende aanbod aan toekomstperspectieven voor BCMM-leden kan worden aangeboden.

Mijn eerste aanraking met de badmintonsport is min of meer toevallig geweest, als oud-voetballer ben ik via een oud-collega meegenomen om tegen zo’n pluim aan te slaan. Al snel werd ontdekt dat ik trainersvaardigheden had en heb me in de jaren via alle reguliere bondsopleidingen t/m de C-Cursus en NBB docentenopleiding verder ontwikkeld. Ook allerlei andere sportopleidingen en specifieke bijscholingen in binnen- en buitenland oa om minder valide sporters te kunnen begeleiden heb ik via de Vlaamse Trainersschool gevolgd. Ik vind het essentieel voor goed functioneren dat trainers zich continue ontwikkelen en bijscholen.

Sinds 1999 ben ik als beroeps badmintoncoach werkzaam. Na een periode van ruim vijf jaar als hoofdcoach in de Duitse Bundesliga en Olympisch steunpunt in Hannover gewerkt te hebben, ben ik na een korte bezinning van anderhalf jaar weer 100% met trainen en begeleiden begonnen. Tot heden ben ik actief als hoofdcoach van ELO United in Hengelo (de grootste club in Noord en Oost-Nederland). Verder werk ik als schoolcoach aan een ROC in Tiel. Het ontwikkelen en geven van trainersopleidingen maar ook het trainen van spelers van nationale selecties in trainingskampen doe ik voor Badminton Europa, voornamelijk in het Middellandse Zeegebied. Individueel begeleid ik een aantal buitenlandse trainers in Griekenland, Cyprus, Malta en België die verdere stappen in hun trainerscarrière willen maken. Kortom, mijn dagen zijn meer dan rijkelijk gevuld.

Verder ben ik getrouwd, mijn kinderen zijn allemaal al zelfstandig en hebben hun eigen leven opgebouwd.

Aangezien ik dagelijks meerdere uren met badmintontraining geven bezig ben, beperkt mijn deelname aan andere sporten zich tot een meer passievere vorm, meer die van toeschouwer dus en meer, hoe doen coaches van andere sporten het, welke sport maakt dan niet uit.

Wanneer de mogelijkheid het toelaat ben ik vertrokken en hang ik mijn “Bergan” rugzak om en trek door jungle en bergen, alleen of in gezelschap. Verder ben ik ook niet vies van uitermate luie vakanties, maar dan wel naar warme oorden. Volgens mijn vrouw, familie, kennissen en vrienden, ook in deze volgorde, ben ik een getalenteerde hobbykok. Trouwens het ontspant me ook wanneer ik daar mee bezig ben.

Als laatste wil ik opmerken dat ik als trainer het uiterste op het gebied van inzet en te leveren kwaliteit van spelers en collega-trainers vraag, ongeacht het niveau waarop geacteerd wordt. Waarmee ik de toon denk ik wel gezet heb, haha!

John Fikenscher