De trainer zegt … Badmintonrackets

← Terug naar overzicht
In deze rubriek vertelt Randy steeds iets over badmintonmaterialen en trainingsmethoden.
Voor een speler is het, net als goede badmintonschoenen, bepalend voor je spel welk badmintonracket je aanschaft.

Op de markt zijn verschillende badmintonrackets verkrijgbaar. Hoe weet je nu welk badmintonracket goed voor je is? Bij de aanschaf van een nieuw badmintonracket is het aan te raden advies te vragen bij je trainer. Waarom? Heel simpel: hij/zij kent jouw spel en kan goed inschatten wat voor speler je bent. Aanvallend, tactisch, verdedigend, allround, single speler of dubbelspeler.

Aantal belangrijke punten om te weten:

1.  Waar ligt de balans van het badmintonracket
2.  Van welk materiaal is het badmintonracket gemaakt
3.  Welke bespanning zit er in het badmintonracket
4.  Met hoeveel kilo is het badmintonracket bespannen
5.  De stijfheid van de shaft (steel) van het badmintonracket
6.  Speel je met nylonshuttles of veren shuttles
7.  En natuurlijk wat voor type speler je bent

Vanuit mijn kennis en ervaring: schaf als beginnend badmintonspeler (vooral als jeugdspeler) een zo licht mogelijk badmintonracket aan, waarbij het badmintonracket geheel van grafiet of carbon is gemaakt. Tevens is het van belang dat de shaft (steel) medium stiff of flexible is.

Omdat je nog niet precies weet wat voor een type speler je bent of wordt is het aan te raden om te beginnen met een head-light racket. Wat inhoud dat het gewicht NIET in de top van het badmintonracket zit maar in de grip van het badmintonracket. Door te kiezen voor een flexibele shaft, kan de shuttle makkelijker achterin het veld worden geslagen. Een badmintonracket van dit type hoeft niet duur te zijn. Vanaf ongeveer € 32,50 kun je al zo’n badmintonracket aanschaffen. Om blessures te voorkomen aan de schouder, arm, elleboog en/of pols is het aan te raden met een dergelijk badmintonracket te beginnen.

Aluminium en/of staal verwerkt in het badmintonracket zorgt ervoor dat het badmintonracket zwaarder is. Als er staal en/of aluminium verwerkt is in de shaft zorgt dit er ook voor dat het badmintonracket minder makkelijk slaat. Het is daarom niet aan te raden een dergelijk badmintonracket aan te schaffen.

Volgende keer zal ik wat meer vertellen over het effect van de balans, de shaft, het materiaal en de vorm van het badmintonracket . Ook zal ik dan wat vertellen over de bespanning van je badmintonracket, deze heeft een grote invloed op je slagen (smash, drop, clear, steek)

Randy van der Bijl