Met houten rackets en met krijtlijnen of lijnen van plakband kwam een aantal echtparen bij elkaar om, in een gymnastiekzaaltje aan de Commissaris de Vos van Steenwijklaan, een shuttletje te slaan. Dat deed ook een fanatieker groepje dat competitie speelde bij de Nederlandse Badmintonbond als “Badmintonclub Meppel”.
Hoe het begon
Zo gebeurde het dat beide badmintongroepen de koppen bij elkaar staken om, in de toen nieuwe sporthal Het Vledder, te spelen “op echte badmintonvelden”.
Badmintonclub Meppeler Meppers zag op 15 april 1970 statutair het licht. De rest is geschiedenis.
Hoe het verder ging
De fusie leidde tot grote bloei. Al snel werden er regionale en landelijke toernooien georganiseerd. Halverwege de jaren tachtig vonden er zelfs vele spraakmakende internationale toernooien plaats in Meppel. Buitenlandse spelers uit oa Duitsland en Denemarken logeerden bij Meppeler gastgezinnen. Spelers uit die tijd herinneren zich nog hoe gezellig het in de binnenstad werd, en ook hoe laat het werd. Onbegrijpelijk hoe sommigen de volgende dag toch weer op hoog niveau op het veld goede prestaties neerlegden.
Ook in de competitie blies de vereniging een behoorlijke partij mee, zelfs op landelijk niveau.
Gedurende vele jaren was de vereniging toonaangevend in het Noordelijke district.
Verder waren de Meppers betrokken bij het opzetten van de DUC (Dorpen Uitwisselings Circuit), in de volksmond Dorpencompetitie genoemd. Hierdoor kon er ook laagdrempeliger competitie en toernooien worden gespeeld, voor zowel de senioren als de junioren.
En hoe het verder gaat
Na 50 jaar kunnen we in 2020 vaststellen dat de vereniging bruist. Dat de vereniging goed loopt is mede te merken aan de vele vrijwilligers die er voor zorgen dat er gedurende het hele jaar door veel activiteiten worden georganiseerd. Van jeugduitjes, barbecues, ouder-kind toernooien en Oud en Nieuw toernooien tot competities, training, Badminton Overdag en vrijwilliger van het jaar.
Badmintonclub De Meppeler Meppers kan nog jaren mee!
Ontstaan van de badmintonsport
Badminton is één van de oudste sporten en kent een eeuwenoude geschiedenis. Er zijn voorbeelden van een soortgelijk spel bij de Inca’s en bij de Azteken in Mexico. Maar ook zo’n 2000 jaar geleden werden er in de oude culturen in Oost Azië, eerst in China en later ook in Japan een vergelijkbaar spel gespeeld.
Algemeen wordt aangenomen dat India de bakermat is van het badminton omdat daar het spel Poona werd beoefend, genoemd naar de stad Poona bij Bombay.
In de 17e eeuw, was het spel Battledore & shuttlecock (vrij vertaald slaghout en pluimbal) in Europa bekend. In Nederland als Pluimbal, in Frankrijk als Jeu de Volant. Het werd voornamelijk gespeeld in de hogere klassen. De bedoeling was om de pluimbal zo vaak mogelijk heen en weer te spelen zonder dat het de grond raakte.
Engelse officieren introduceerden het spel, waarmee zij in India kennis maakten, in Engeland en omstreeks 1873 werd het spel intensief beoefend op het landgoed Badminton House van de Hertog van Beaufort in Gloucestershire. Sindsdien werd het spel onder de naam badminton gespeeld.
Olympische Spelen
Sinds 1992 is badminton ook een officiële Olympische sport. Tijdens die Olympische Spelen in Barcelona werden de eerste gouden medailles uitgereikt aan spelers uit Indonesië.